array
 

Predsednik: David Radoš

Člani: Alen Frank, Matej Frank,Neven Benčič, Sanel Djedović 

Kontakt: info@pomjan.com

Mobitel: 040 202405

 

Turistično društvo Pomjan skrbi za pospeševanje razvoja turizma v Pomjanu in ozaveščanje lokalnega prebivalstva o turizmu v domačem kraju.

Vas zanima članstvo v turističnem društvu?

Pošljite nam sporočilo na e-poštni naslov: info@pomjan.com in uredili bomo vse potrebno za vaš sprejem v društvo.

Uradni naslov:

Turistično društvo Pomjan           

Pomjan 17
6274 Šmarje

Kontaktna oseba:
Danijela Kraševec
e-mail:
info@pomjan.com

TRR: SI
(odprt pri Banka )
Davčna številka:
Matična:

Pomjan je najvišje ležeča vas Šavrinskega gričevja (342 m).

Pomjan

     
Gručasta vas leži na slemenu širšega gričevnatega hrbta, ki se razteza od vrha Straža (377 m) do vrha Poljane (406 m). Območje na eni strani obdaja dolina Badaševice z istoimensko reko, na drugi strani pa leži dolina Rokave, ki je eden izmed pritokov reke Dragonje. Skupno ime za izredno razgledno sleme na vrhu je - Pomjanski hrib ali Romana. Ta naš najvišji hrib v Šavrinih se dviguje na dostojnih 405 metrov iznad morske gladine.

Pomjan

V vas lahko pridemo z več smeri; zahodna cesta nas v Pomjan pripelje iz Šmarij. Vzhodna cesta se po križišču Babiči prične strmo vzdigovati, nato pa se v nekaj ovinkih spusti do Pomjana.

V neposredni bližini Pomjana, tik ob cesti, lahko opazimo konjske ograde in za njimi iskre krasotce. Tako kot so se nekoč davno na tem mestu pasli konji rimskih bojevnikov, tako zdaj na istem mestu mulijo travo njihovi daljni štirinožni potomci. 

Skozi vas Pomjan pelje ozka cesta v smeri vzhod-zahod. Ob cesti, ki ima videz tesne vaške ulice, so levo-desno postavljene starejše hiše, med njimi so tudi obnovljene ali povsem nove.
K oživljanju vasi so pripomogli tudi izgradnja vodovoda, ponovno asfaltiranje ceste (leta 1983) in napeljava elektrike (leta 1987). Pomjan je zaradi svoje prvotne zasnove in stavbne dediščine značilno istrsko naselje.

Pomjan

Župnijsko cerkev sv. Jurija je blagoslovil koprski škof Absalon 16. aprila leta 1222. Ob njej stoji arhitektonsko zanimiv, svojevrsten zvonik. Pred štiri-stebrnim vhodom v cerkev je vaški vodnjak in ob njem na novo tlakovana kamnita pot. V vasi je še cerkvica, posvečena Marijinemu rojstvu, z ostanki fresk iz začetka 15. stoletja in glagolskimi napisi, od katerih je najsterejši iz leta 1439.

Panorama


Sredi Pomjana je postavljen tudi spomenik NOB.

Pomjan

Pomjanci in Pomjanke poleg dela vedno najdejo čas tudi za razvedrilo, dobro jedačo, pristno domačo kapljico, pesem in družabne igre.

Panorama


Pomjan je priljubljena izletna točka kolesarjev, planincev, trimčkarjev in pohodnikov.

Panorama

Google map - odpri karto

Dobrodošli v Pomjan!